Μετακίνηση στην αρχική σελίδα  

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η παρούσα ιστοσελίδα κατασκευάστηκε στα πλαίσια του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΠΕΝΕΔ) 2003 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και αφορά στα αποτελέσματα του έργου:

"ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΞΥΛΟΠΛΑΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΕΣ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΕΠΙΠΛΑ) ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΔΡΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ"

Στο έργο μελετήθηκαν οι δυνατότητες ανάκτησης (μέσω υδροθερμικών χειρισμών) υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μοριοπλακών και ινοπλακών μέσης πυκνότητας και επανάχρησής τους για την κατασκευή νέων (ανακυκλωμένων) ξυλοπλακών. 

 


Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές και προκλήσεις στις οποίες ο άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να ανταποκριθεί. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει τεράστια ώθηση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παρόλα αυτά, η σε πολλές περιπτώσεις άναρχη και η απρογραμμάτιστη ανάπτυξη έχει γεννήσει πλήθος προβλημάτων τα οποία στις μέρες μας παρουσιάζονται διογκωμένα και χρήζουν άμεσης και ορθολογικής αντιμετώπισης.

Το φυσικό περιβάλλον δέχτηκε στο παρελθόν και συνεχίζει να δέχεται συστηματικές πιέσεις τις οποίες φαίνεται πλέον να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει χωρίς εξωτερική βοήθεια. Τα δάση είναι εδώ και εκατοντάδες χρόνια αποδέκτες σημαντικού μέρους αυτής της πίεσης καθώς ο άνθρωπος για διάφορους λόγους περιορίζει τις δασικές εκτάσεις. Η μείωση των δασικών εκτάσεων μεταξύ άλλων οδηγεί στην εξασθένιση της δυνατότητας του περιβάλλοντος να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο επίκαιρα προβλήματα που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει: το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από την άλλη πλευρά σχεδόν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πέραν του ότι καταναλώνει πρώτες ύλες και ενέργεια, δημιουργεί επίσης κάποιου είδους άχρηστα υπολείμματα. Στις μέρες μας ο βαθμός πλήρωσης των χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων είναι οριακά μεγάλος ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις. Η διαχείριση των απορριμμάτων ξύλου όπως άλλωστε και του συνόλου των απορριμμάτων αποτελεί καθημερινό θέμα προβληματισμού για τις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Η ανακύκλωση του ξύλου αποτελεί μια ελπιδοφόρα διέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων αφενός γιατί το απορριφθέν ξύλο αποτελεί μια φθηνή πρώτη ύλη με μεγάλες προοπτικές και αφετέρου γιατί η ανακύκλωση φέρει σημαντικά εμπορικά πλεονεκτήματα καθώς συνάδει με τους κανονισμούς περί μείωσης των απορριμμάτων και ενίσχυσης της ανακύκλωσης. Τα απορρίμματα ξύλου στα οποία περιέχονται μοριοπλάκες και οι ινοπλάκες αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος των αστικών απορριμμάτων καθώς χρησιμοποιούνται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς στην παραγωγή ξυλοκατασκευών εσωτερικών χώρων.

 

     
    Πληροφορίες για το έργο        
    Ερευνητική μεθοδολογία και αποτελέσματα του έργου        
    Πληροφορίες για το Εργαστήριο Δασικής Τεχνολογίας        
    Νέα σχετικά με το παρόν έργο        
    Δημοσιεύσεις και πληροφοριακό υλικό        
    Στοιχεία επικοινωνίας        
             
             
             
   

View page in English

       
             
             
             
           
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
               
               
               
               
               
   

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε:

• 75% της Δημόσιας Δαπάνης από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

• 25% της Δημόσιας Δαπάνης από το Ελληνικό Δημόσιο – Υπουργείο Ανάπτυξης – Γενική Γραμματεία ΄Ερευνας και Τεχνολογίας

και από τον Ιδιωτικό Τομέα

στο πλαίσιο του Μέτρου 8.3 του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα – Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

 

This project was part of the 03ED928 research project, implemented within the framework of the “Reinforcement Programme of Human Research Manpower” (PENED) and co-financed by National and Community Funds:

75% from E.U.-European Social Fund

25% from the Greek Ministry of Development-General Secretariat of Research and Technology